Støjberg kan overveje dansk exit fra Europaråde
Hvis Inger Støjberg er utilfreds med, at Danmark som medlem af Europarådet har forpligtet sig til at fremme menneskerettigheder og ligestilling, har hun dog en mulighed. Hun kan forsøge at samle støtte i Folketinget for, at Danmark melder sig ud af Europarådet.
Europarådets anbefalinger om flere muslimske lærere og politifolk styrker integration og lighed
Folketingsmedlem Inger Støjberg har i skarpe vendinger udtrykt sin undren over Europarådets nylige anbefaling om, at Danmark bør ansætte flere personer med muslimsk baggrund som lærere og politibetjente. Ifølge Støjberg er det svært at forstå, hvorfor en persons religion skulle være en kvalifikation for en ansættelse, og hun mener, at Europarådet blander sig i danske anliggender. Men bag denne kritik ligger en række misforståelser af, hvad Europarådet faktisk ønsker at opnå.
Europarådets anbefalinger handler ikke om, at religion skal være en kvalifikation i ansættelsesprocesser, men snarere om at sikre mangfoldighed i samfundsvigtige erhverv og modvirke diskrimination. Anbefalingerne, fremsat af Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI), opfordrer Danmark til at tage konkrete skridt for at fremme integration og reducere racisme, herunder antimuslimsk racisme, i landet. En central del af denne indsats er at skabe et arbejdsmarked og offentlige institutioner, der afspejler befolkningens mangfoldighed – herunder blandt lærere og politibetjente.
Mangfoldighed styrker tilliden til offentlige institutioner
Når ECRI opfordrer til, at flere personer med muslimsk baggrund bliver ansat i roller som lærere og politifolk, er det ud fra et ønske om at øge tilliden til og repræsentationen i samfundets nøglefunktioner. I et mangfoldigt samfund som det danske er det afgørende, at offentlige institutioner, såsom skoler og politiet, afspejler den demografiske sammensætning. Hvis befolkningen ser sig selv repræsenteret i disse institutioner, kan det styrke sammenhængskraften og tilliden mellem borgerne og myndighederne.
Mangfoldighed blandt lærere og politibetjente kan også have en positiv effekt på integrationen af minoriteter. Når personer fra minoritetsgrupper ser, at de har samme muligheder som alle andre for at opnå samfundsvigtige job, kan det skabe en stærkere følelse af tilhørsforhold. Dette kan bidrage til at nedbryde barrierer mellem forskellige befolkningsgrupper og mindske risikoen for parallelsamfund.
Europarådets rolle er at fremme menneskerettigheder
Det er vigtigt at forstå, at Europarådets rolle ikke er at diktere, hvordan Danmark skal ansætte sine medarbejdere. Rådets formål er at sikre, at alle medlemslande lever op til deres menneskerettighedsforpligtelser, herunder princippet om ikke-diskrimination. Europarådet overvåger, om lande, herunder Danmark, giver alle borgere lige muligheder uanset etnicitet eller religion, og det er i denne sammenhæng, at anbefalingen om at ansætte flere personer med muslimsk baggrund skal ses.
Danmark har, som medlem af Europarådet, forpligtet sig til at fremme menneskerettigheder og ligestilling.
ECRI's anbefalinger er et led i denne indsats og handler om at modvirke strukturel diskrimination og skabe et mere lige samfund. Det er vigtigt at bemærke, at Europarådet ikke foreslår kvotering eller særbehandling baseret på religion, men opfordrer til, at flere muslimer og andre minoriteter får samme adgang til ansættelse som andre danskere.
Hvis Inger Støjberg er utilfreds med, at Danmark som medlem af Europarådet har forpligtet sig til at fremme menneskerettigheder og ligestilling, har hun dog en mulighed. Hun kan forsøge at samle støtte i Folketinget for, at Danmark melder sig ud af Europarådet. Det er næppe en let opgave, men med de politiske vinde i Danmark kan det tænkes, at der findes andre partier eller politikere, der deler hendes synspunkt. Udmeldelse ville dog være et markant skridt væk fra de internationale forpligtelser, som Danmark i mange år har stået i spidsen for at fremme.
Integration og ligestilling fremfor parallelsamfund
Europarådets anbefalinger hænger også sammen med Danmarks indsats mod parallelsamfund. Gennem de senere år har den danske regering arbejdet for at reducere risikoen for, at særlige befolkningsgrupper isolerer sig i såkaldte "ghettoer". En del af denne indsats har imidlertid mødt kritik for at diskriminere personer med ikke-vestlig baggrund, hvilket også er blevet behandlet ved EU-Domstolen.
ECRI's anbefalinger fokuserer på at fremme positive incitamenter fremfor tvang. Ved at give flere personer med muslimsk baggrund mulighed for at indgå i arbejdsmarkedet og tage del i samfundets nøglefunktioner, kan man modvirke den følelse af marginalisering, som mange minoriteter oplever. I stedet for at presse beboere ud af deres boligområder, foreslår Europarådet, at Danmark skaber rammer, hvor flere får lyst til at deltage aktivt i samfundet og tage ansvar i vigtige roller.
Anbefalinger for et mere inkluderende Danmark
Europarådets anbefaling om at ansætte flere personer med muslimsk baggrund som lærere og politibetjente er ikke et forsøg på at diktere dansk ansættelsespolitik. Det er derimod en opfordring til at skabe et samfund, hvor alle borgere – uanset baggrund – har lige muligheder for at deltage aktivt og føle sig som en del af fællesskabet. At fremme mangfoldighed i offentlige institutioner er et skridt i retning af at skabe et mere inkluderende Danmark, hvor integration og lighed er i højsædet, og hvor risikoen for parallelsamfund mindskes gennem tillid og fælles ansvar. Hvis Støjberg fortsat er uenig, kan hun overveje at samle støtte til, at Danmark forlader Europarådet – men det ville være en betydelig afvigelse fra de værdier, Danmark traditionelt har kæmpet for.